A VELENCEI TÓ KÖRÜLI SZŐLŐ ÉS BOR TERMELÉS JELENE.

Napjainkban ezen a borvidéken a szőlőterület nagysága az újratelepítési joggal 372. hektár (hegyközségi 2009.nyílvántartás).

Jelenlegi termő szőlőterület megoszlása:

Agárd:                    2.39 ha.
Gárdony:                36,0 ha.
Kápolnásnyék:       7,87 ha.
Nadap:                   28,7 ha.
Pákozd:                 32,34 ha.
Pázmánd:             184,64 ha.
Sukoró:                 19,4 ha.
Velence:                 0,38 ha.

 A legelterjedtebb fehér szőlőfajták: a zöld veltelini (61,49 ha.), sauvignon (31,57 ha.), rajnai rizling (23,3 ha.), olaszrizling (20,2 ha.),zenit (23 ha.), chardonnay (17,38 ha.), zengő (11,85 ha.).

A legelterjedtebb kék szőlőfajták: Cabernet sauvignon (32,7 ha.), Pinot noir (13,44 ha.), Merlot (5,0 ha.)

Egyre többen telepítenek minőségi bor készítésére kiváló hagyományos kékszőlőfajtákat (Cabernet Saugvignon) és Hungaricumokat (Zengő).

 A velencei borvidéken termelt borok 80% fehér és 20% a vörösbor.

A Velencei-tó környékén egyes borászok több olyan régi fajtával kísérleteznek, amelyek a Kárpát medence területén voltak megtalálhatók, de a Monarchia idején valamilyen okból ezeket a népszerű, akkor közismert fajtákat próbálták elfeledtetni a kor termelőivel, és inkább az új fajtákat helyezték előtérbe. Ezek a majdnem „kihalt” kék szőlők a csóka, a tihanyi kék, a tarcali kék, a feketefájú bajor, a kék bajor, a laska, a purcsik. A fehér szőlők közül a sárfehér, a fehér bohér a piros bakator, a szerémi zöld, a kolontár, a hamvas, a lisztes.